Општина Богданци                                                                                          

ЕДНОГОДИШНА СОРАБОТКА НА ОПШТИНА БОГДАНЦИ СО ЦЕНТАРОТ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАБОТИ ГЕВГЕЛИЈА

  Секој Петок во периодот од 11:00-14:00 часот претставници од Министерството за труд и социјална политика, Центар за социјални работи Гевгелија во соработка со  општина Богданци престојуваат во дисперзирана канцеларија во општината.

Во оваа дисперзирана канцеларија граѓаните од општината веќе една година добиваат  услуги од областа на социјалните работи, со што ги избегнуваат непотребните  патни трошоци и губење време. 

Резултати од едногодишната соработка:

·         Доделен стан на дете без родители,

·         Доделени 80 Решенија за право на помош и нега од друго лице,

·         15 Решенија за остварување на право на социјална парична помош,

·         11 Решенија за остварување на право на додаток за мобилност и слепило и     

·         1 Решение за остварување на право на Постојана парична помош.

Голема Благодарност до Директорот и вработените во Центарот за социјални рабити Гевгелија.

Подготовка на Критериуми за НВО од општината за учество на Јавните повици за финансирање на локални микропроекти

  Во тек е изработка на целокупната документација со критериумите и условите за учество на НВО од општина Богданци за користење на средства од Буџетот на општината обезбедени во рамки на ПРОГРАМАТА за активностите на Општина Богданци во областа на Локалниот економски развој  во 2014 година, во точка

1. Поддршка на невладините организации (граѓанскиот сектор) и месните заедници, под-точка

1.1 Финансирање на локални микропроекти од различни области; 

Изготвените правила одделението за ЛЕР ќе ги претстави пред заинтересираните НВО и со евентуални дополнувања и измени ќе ги поднесе до Градоначалникот и Советот на општина Богданци после што ќе започнеме со постапката за објавување на Јавните повици.

 

ИНТЕРВЈУ СО РАДОСЛАВ СТОЈЧЕВСКИ - ПРВЕНЕЦ НА ГЕНЕРАЦИЈАТА ВО СОУ БОГДАНЦИ ВО УЧЕБНАТА 2012/2013

За потсетување, по предлог на Градоначалникот – Анастасија Олумчева, Советотна Општина Богданци на една од своите седници донесе Одлука за доделување на стипендија на секој првенец на генерацијата од СОУ „Богданци“ – Богданци, почнувајќи од учебната 2012/2013 година. Оваа Одлука беше основ годинава 60 000 денари од Буџетот на општината заслужено да ги добие Радослав Стојчевски од Богданци, студент  прва година на Биохемија и физиологија на институтот Биологија при Природно математичкиот факултет (ПМФ).

За тоа какво е чувството да се биде најдобар меѓу најдобрите и каков е неговиот живот погледнете во продолжение во Интервјуто кое го направивме со него.

 

1.(Општина Богданци): Какво е чувството и дали е тежок патот да се биде првенец на генерацијата?

Раде: Чувството да се биде првенец на генерацијата е прекрасно. Да си со сите, а сепак над сите. Патот кон врвот секако е тежок, долг и стрмен, но погледот од него е незаборавен.

 

2. (Општина Богданци): Што студираш, и каде се гледаш себеси за 10 години?

Раде:Студирам Биохемија и физиологија на институтот Биологија при Природно математичкиот факултет (ПМФ). После 10 години себеси се гледам како инженер т.е како научник во сферата во која навлегов. Се надевам дека со трудот кој го вложувам и овде при студирањето ќе успеам во тоа.

 

3. (Општина Богданци): Дали средствата кои ги доби од општината ти помогнаа да покриеш дел од трошоците за твоето студирање?

Раде:Средствата кои ги добив од општината ми помогнаа делумно, но сепак значајно. Голема благодарност до општината, убаво е да се наградуваат оние кои го заслужиле тоа.

 

4.(Општина Богданци): Дали имаш некое хоби со кое што се занимаваш конкретно?

Раде:Секако дека имам хоби.. Свирам гитара и сум голем љубител на музиката. Како што рекол Платон музиката му дава душа на универзумот, крилја на умот, лет на имагинацијата, и живот на нештата. Освен тоа играм фудбал и пинг-понг. Здраво е да се спортува, како што рекле одамна: во здраво тело – здрав дух..

 

5.(Општина Богданци): Што им порачуваш на средношколците за да го постигнат успехот кој ти го постигна?

Раде:Колку е потешка борбата, толки е послатка победата. Можев јас, можете и вие.. Нема ништо невозможно за оној кој ќе се обиде. Затоа што еден ден ке се разбудите и нема да има повеќе време да ги направите нештата што ги сакате. Никој не може да ве мотивира, додека не се мотивирате самите. Не чекајте, почнете да ги правите бидејќи никогаш не е доцна.Bсушност ние не растеме кога нештата се лесни, ние растеме кога се соочуваме со вистински предизвици. А ова е вистински предизвик за вас, како што беше и за мене, за подоцна да се гордеете со самите себе, како што јас се гордеам со ова што го постигнав.

 

6.(Општина Богданци): Кажи ни нешто за крај.

Раде:За крај сакам да се заблагодарам на Општината, а секако и на вас за поканата и за интервјуто..

И уште една порака до сите: Најдоброто нешто од минатото е тоа што ти кажува што треба, а што не треба да понесете со себе во иднината..

 

Ти Благодариме и ни беше чест и задоволство. Многу успеси во иднина.

 

 

ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ ОПШТИНСКИ СТРАТЕГИИ ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ ОДДРЖАН Е СОСТАНОК ЗА МОНИТОРИНГ И ЕВАЛУАЦИЈА

Во рамките на Проектот на УСАИД Општински стратегии за климатски промени, на 09.04.2014г. во Општина Богданци се одржа состанок за мониторинг и евалуација на процесот и активностите кои беа спроведени. За таа цел во Општина Богданци беше присутен г.Jerphaas Donner, основач на Милиеуконтакт Интернационал во Холандија,кој одржа средба со локалниот координатор, координаторите на работните групи и граѓани кои учествуваа во изработката на стратешкиот документ.

Проектот на УСАИД за Општински стратегии за климатски промени е финансиран од Американската агенција за меѓународен развој – УСАИД,го спроведува Милиеуконтакт Македонија, а партнери во изготвувањето на стратешкиот документ се Општина Богданци и Мрежа за рурален развој на РМ.

Овој проект се спроведуваше преку Mетодот на Зелена агенда кој е развиен од страна на Милиеуконтакт Интернационал и служи за развивање и спроведување на локални стратегии за одржлив развој, преку активно учество на јавноста во процесите на одлучување и решавање на конкретни еколошки проблеми.

Во текот на Проектот на УСАИД Општински стратегии за климатски промени се спроведоа активности за изработка на стратешкиот документ со активно учество на жителите на Општина Богданци, спроведување една Итна акција - изолација на кровната конструкција на ЈОУДГ „Коста Поп Ристов - Делчев“ и градење и зајакнување на капацитетите на локалното население.  

 

 

ОДДРЖАН ОПШТИНСКИОТ НАТПРЕВАР, ДЕТСКИ СЕМАФОР - 2014

Денес на игралиштето во ООУ „Петар Мусев“ Богданци во 11.00 часот започна општинскиот натпревар „Детски Семафор – 2014“ на кој учество зедоа учениците од ООУ „Петар Мусев“ Богданци и ООУ „Кирил и Методиј“ Стојаково заедно со подрачните училишта во с.Селемли и Ѓавото. 

Организатор на натпреварот беше Општинскиот Совет за Безбедност на Сообраќајот на патиштата во соработка со општина Богданци.

Учество на истиот зедоа вкупно 18 ученици. Натпреварот се состоеше од два дела: вешто возење на велосипед и теоретски дел кој опфаќа тестови.

Највештите ученици, кои имаа најмал број на негативни поени од двата дела, добија велосипеди кои ги додели Општина Богданци.

Од големата група првото место им припадна на Кристијан Стамков и Радица Чонева, додека од малата група победници беа Марија Пејкова и Стефан Гоцевски. Второто место го освоија Данче Банова и Ѓорѓи Ѓавочанов.

Победниците ќе земат учество на Регионалниот натпревар „Детски семафор-2014“ кој ќе се оддржи во Струмица помеѓу 15-ти Април и 15-ти Мај.

    

 

  

      

ЛИНКОВИ

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Временска прогноза

Mostly Cloudy

7°C

Mostly Cloudy

Humidity: 86%

Wind: 25.75 km/h

  • 16 Apr 2014

    Rain Early 11°C 5°C

  • 17 Apr 2014

    Mostly Sunny 17°C 8°C

Joomla template by Joomlashine.com